Een overzicht van al je aflossingen met een aflossingstabel!

lening

Weet je wat een aflossingstabel is. Dat is een overzicht van het aantal betaling dat je moet moet voor een lening. Daar staat op vermeld, hoeveel je maandelijks moet betalen, de verhouding tussen kapitaal en rente en de rest van het kapitaal dat nog afbetaald moet worden. Dit krijg je bij elke lening die je aanvraagt en is dus iets wat je zeker moet bijhouden zolang de lening loopt.

Leningsimulaties met aflossingstabel: klik hier!

Een lening aangaan dezer dagen, en vooral het opzoeken van informatie is zo makkelijk. Met je smartphone of laptop kan je alle bankenwebsites bezoeken en de informatie vergaren die je nodig hebt. Wil je onmiddellijk weten hoeveel je moet afbetalen om een lening aan te gaan. Dan kan je met een handige simulatie tool een berekening doen. Al wat je moet ingeven is het gewenste bedrag en duurtijd van de lening. Daarna krijg je het bedrag te zien dat je maandelijks zal moeten afbetalen. Het is pas als de lening ook goedgekeurd is, dat je een aflossingstabel zal krijgen.

Je informeren voor een lening kan je altijd en overal doen. De aanvraag van een lening is iets waar je eens goed moet over nadenken. Voor een huis en een auto moet je sowieso gaan lenen, en zelfs dan nog is een deel eigen middelen investeren ook een goed idee. Maar kijk ook eens naar de maandlast die het met zich mee brengt. Je loon moet ook de andere uitgaven nog kunnen dragen. De kosten als elektriciteit, verwarming en voedsel zijn maandelijks steeds dezelfde, maar je wil maandelijks genoeg overhouden om dat alles te kunnen blijven betalen en nog een goede levensstandaard te houden. En het zou ideaal zijn mocht je nog wat spaargeld kunnen opzij zetten.

Daarnaast dan een lening voor eender wat je wil kopen, die je zonder probleem kan betalen. Dat is eigenlijk wel iets waar je naar kan streven. Lenen tot je maximum is ook een mogelijkheid, als het eens niet anders kan. Je kan altijd voor een onvoorziene kost staan die onmiddellijk moet uitbetaald worden. Kijk dan even na wat je budget nog ongeveer aankan, een bank laat je toe tot ongeveer 40 % van je inkomen te spenderen aan leningen. De ene bank is hier soepeler mee dan de andere, dus dat zal je zelf moeten merken. Ga steeds na wat de kosten zijn, vraag dus na wat het JKP is voor jou lening.

De afbetaling van een lening gaat steeds in een stuk kapitaal en een stuk rente. Het kapitaal is het geld dat je effectief hebt geleend. De rente zijn de kosten die erbij komen, en je dan deels ook mee afbetaald. Dit staat allemaal netjes vermeld op de aflossingstabel, deze kan je altijd raadplegen bij vragen. Hier staat op hoeveel de maandelijkse last in totaal is en voor hoeveel maanden of jaren je moet afbetalen. Het kan handig zijn als je bijvoorbeeld de laatste 6 maanden in één keer wil afbetalen, dan kan je snel aflezen hoeveel dit precies is. Mocht je dat willen doen, raadpleeg de bank eerst, zij zullen je precies kunnen zeggen hoe dit kan verlopen.

Bij een lening aanvraag, zal een bank willen weten wie je bent en hoe je financiele toestand is. Met andere woorden, hoeveel verdien je en wat zijn je vaste kosten. Vaste kosten zijn leningen of alimentatie die je hebt lopen en maandelijks dus ook nog moet afbetalen. Andere kosten als internet abonnement, elektriciteit en verwarming worden hier niet bijgeteld, want die kosten zijn er voor iedereen. Leg daarom alle papieren voor aan de bank, zo kunnen ze je dossier opmaken en een berekening doen van je mogelijkheden. Je hoeft niet direct in te tekenen op elk voorstel. Laat je gezond verstand er eerst eens een nachtje over slapen en maak dan de juiste beslissing. Een lening ga je steeds aan voor de ganse periode, dus je moet ook zorgen dat de inkomsten stabiel blijven om de lening te blijven afbetalen.

Een aflossingstabel van je lening bekomen? Dat kan!

Zo, nu weet je ongeveer hoe het in mekaar zit als je een lening wil aanvragen. Eens je lening loopt krijg je al snel de aflossingstabel toegestuurd thuis en kan je die raadplegen bij vragen. Een lening kan je vooruit helpen om een tijdelijke situatie te overbruggen of om de aankoop te doen van een auto of een huis bijvoorbeeld. Voor die grote aankopen heb je vaak een lening nodig.

Let op: geld lenen kost ook geld.