Als je op huizenjacht gaat, moet je je koppie erbij houden. Ga niet enthousiast met de eerste de beste aanbieder in zee en houd rekening met een aantal belangrijke elementen, voordat je een woonkrediet afsluit. Eerst moet je je persoonlijke capaciteit vaststellen. Wellicht heb je een spaarboekje; ga je dit gebruiken of wil je het hele bedrag lenen? Een immotheker of andere huizenspecialist kan jou helpen met dit soort vragen en bepalen welk leenbedrag je nodig hebt. Meestal geldt dat je woonkrediet niet meer dan 1/3de van je netto-inkomen mag bedragen. Als je partner ook werkt, dan mag dit inkomen meegeteld worden; daarmee kan je kredietverlening stijgen. Het slim om diverse keren een simulatie van je hypothecaire lening uit te voeren om de aflossingstabel te weten. Maar daarover straks meer.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De looptijd – dit is je aflossingstermijn – is ook een factor die je moet overwegen. Hoe langer je afbetaalt, hoe meer de lening gekost zal hebben aan het einde van de rit. Maar je kunt jezelf en je familie niet 10, 20 of 30 jaar op water & brood zetten. Er moet ook prettig geleefd worden, dus zorg voor ruimte voor de noodzakelijke uitgaven, maar voor ook wat leuke dingen. Ook moet je een keuze maken in het type rentevoet: vast of variabel. Een variabele rentevoet is een goede optie als de rentevoet hoog staat. Maar dit is momenteel niet het geval. Met een vaste rentevoet blijven de leenkosten altijd gelijk, ook als de rentevoet zou gaan stijgen. Door voor een vaste rentevoet te kiezen kan je via een lening simulatie je maandelijkse hypothecaire aflossing berekenen, inclusief aflossingstabel.

Hoe meer aanbieders je vergelijkt, hoe beter je beeld is van wat de kredietmarkt aanbiedt. Er wordt vooral geconcurreerd op het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit zijn de rente en leenkosten die je ieder jaar nog bovenop je uitstaande lening moet betalen. Hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Je zal versteld staan van de (soms grote) verschillen in je maandelijkse afbetalingen. Er zijn aanbieders die een JKP aan 3% in de etalage hebben staan, maar ook aan bijna 6%. Aan een langere looptijd kan je jezelf honderden, zelfs duizenden euro’s besparen door eerst zelf wat onderzoek te doen. Want je kunt wel leukere dingen bedenken dan zoveel extra voor je lening te betalen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Bij het vergelijken van leningen kan je spelen met het leenbedrag en/of de looptijd. Je mag dit vaak je wilt aanpassen, net zo lang totdat de maandelijkse aflossing in jouw budget past. Als je naar lage JKP’s zoekt, controleer dan wel of het niet om een tijdelijke instapactie gaat en het percentage wellicht na drie maanden gaat stijgen. Het is in ieder geval altijd belangrijk om ook de kleine lettertjes te lezen. Maar aanbieders met een Belgische vergunning, te vinden op de website van de Belgische FSMA, zullen dit helder en duidelijk aangeven in een dergelijk geval. Vind dus de goedkoopste lening door bij diverse kredietverschaffers een simulatie van je hypothecaire lening te doen en bekijk je aflossingstabel.